مقایسه پنج ساله بازارهای مسكن، طلا، ارز و بورس

طلا از دور خارج شد شانس بورس بیشتر شد

طلا از دور خارج شد شانس بورس بیشتر شد

پلات: آمار می گوید بالاترین رشد طی پنج سال قبل در بازار طلا اتفاق افتاده و ظرفیت خودرا از دست داده است؛ با این وجود به سبب رشد پایین بورس و هجوم تقاضا كه در ایام اخیر اتفاق افتاده احتمالاً چشم انداز بازار سهام مناسب تر از طلا، ارز و مسكن خواهد بود.


به گزارش پلات به نقل از ایسنا، مقایسه چهار بازار موازی یعنی مسكن، طلا، ارز و بورس از آن حكایت می كند كه بیشترین رشد در قیمت طلا اتفاق افتاده است. از اختتام سال ۱۳۹۲ تا كنون قیمت طلا ۴۱۴ درصد، دلار ۴۱۲ درصد، مسكن ۲۱۳ درصد و بورس ۱۴۷ درصد رشد داشته اند. با عنایت به نبود تقاضای معنادار در بازار مسكن بنظر می رسد كه بورس از چشم انداز و ظرفیت بهتری نسبت به سه بازار رقیب برخوردار باشد.
اگر بخواهیم به جمع بندی مناسبی از ظرفیت بازارها دست پیدا نماییم، شاخص یك ساله نمی تواند كمك چندانی به ما كند؛ چونكه چهار بازار مسكن، طلا، ارز و بورس از روند رشد منظمی پیروی نمی كنند. بطور مثال بازار مسكن، دیر پذیر است و با عنایت به این كه كالایی درشت شمرده می شود و قیمت آن گاهی از قدرت خرید متقاضیان واقعی فراتر می رود نمی تواند همپای سایر حوزه ها رشد كند. امسال هم به سبب جهش سنگین قیمت و كاهش ۳۲ درصدی معاملات، رشد سنگین مجدد برای این حوزه دور از ذهن است.
پرش ۴۱۴ درصدی قیمت طلا
بهمن ماه ۱۳۹۲ قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار ۸۹ هزار تومان بوده كه در روز ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ به ۴۵۸ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده و نشان داده است این كالا طی حدود پنج سال ۴۱۴ درصد رشد كرده و بالاترین نرخ رشد را در میان چهار بخش رقیب به خود مختص كرده است. نوسانات طلا و ارز صرفاً از جریانات سیاسی و مواردی همچون كاهش درآمدهای نفتی ایران تأثیر می گیرد. با عنایت به این كه به صفر رساندن صادرات نفت ایران غیرممكن بنظر می رسد و نفت سال هاست كه دیگر تنها محصول صادراتی ایران نیست، انتظار ایجاد قیمت های عجیب و غریب در بازارهای طلا و ارز كه گاهی از برخی افراد می شنویم نمی تواند مصداق علمی و منطقی داشته باشد. كارشناسان، علت اصلی جهش ارز و طلا از اختتام سال ۱۳۹۶ تا كنون را جهش نقدینگی از حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان به حدود ۱۷۰۰ هزار میلیارد تومان و كاهش نرخ سود بانكی ارزیابی می كنند. پس حجم اصلی تقاضا به این دو حوزه ورود كرده و چشم انداز افزایشی برای آن متصور نیستند.
رشد قابل توجه دلار
قیمت دلار در بهمن ماه ۱۳۹۲ حدود ۲، ۹۰۰ تومان بود؛ بدین سبب حدود ۴۰۰ درصد رشد كرده كه تقریباً با افزایش رشد طلا برابری می كند. با عنایت به این مقایسه طبیعتاً طلا و ارز ظرفیت خودرا برای سرمایه گذاری از دست داده و از لحاظ فعال اقتصادی به اشباع قیمتی رسیده اند. پس خرید آنها صرفاً ریسك های آینده را پوشش می دهد و نمی تواند سرمایه گذاری سودآور محسوب شود.
رشد ۲۱۳ درصدی قیمت مسكن
مسكن در ایران همواره بعنوان كالایی كه از قابلیت حفظ سرمایه متناسب با نرخ تورم برخوردار بوده مطرح می شود اما مشخصه بارز مسكن این است كه در بازه زمانی میان مدت به رشد می رسد و گاهی در سقف قیمتی باز به نقطه اوج دلار و طلا دست پیدا نمی نماید. با این وجود میانگین هر متر مربع قیمت مسكن شهر تهران بعنوان شاخص ارزیابی این بازار در ایران در بهمن ماه ۱۳۹۲ بالغ بر ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بوده كه درانتها فروردین ماه ۱۳۹۸ به متری ۱۱ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان رسیده است. آمار گویای آن می باشد كه از سال ۱۳۹۲ تا كنون قیمت مسكن ۲۱۳ درصد رشد كرده اما به سبب نبود تقاضای مؤثر، رشد اسمی قیمت مسكن تنها می تواند یك عدد باشد و امكان دارد در صورت خرید تا سالیان آینده مشتری برای آن پیدا نشود. معاملات در بهمن ماه ۱۳۹۸ به ۹۳۰۰ واحد رسیده كه نسبت به بهمن ماه ۱۳۹۲ بالغ بر ۳۵ درصد كاهش یافته است. مضافاً این كه طبق اظهارات مشاوران املاك حدود ۹۰ درصد خرید و فروش ها توسط دلال ها صورت می گیرد و مشتریان واقعی توان خرید ندارند. كارشناسان هم پرش قیمتی در بازار مسكن حداقل برای ۱۰ تا ۱۲ فصل آینده متصور نیستند.
ظرفیت بورس برای رشد
بورس تهران طی پنج سال اخیر ۱۴۷ درصد رشد كرده كه پایین ترین میزان در میان چهار بازار شمرده می شود. شاخص كل بازده نقدی و قیمتی در سال ۱۳۹۲ بالغ بر ۸۹ هزار واحد بوده كه در روز ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ به ۲۲۰ هزار واحد یعنی افزایش ۱۴۷ درصد رسیده است. نشانه های دریافتی هم از هجوم سرمایه به این بازار حكایت دارد. روز ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ در نخستین روز كاری هفته در بورس تهران باز هم شاهد رشد فزاینده قیمت ها و ركوردشكنی شاخص كل بازار سرمایه بودیم. امروز صف های خرید در بیشتر گروه ها پایدار ماند. از شروع سال ۱۳۹۸ شاخص كل روند افزایشی داشته و توانسته ركورد ۱۹۵ هزار واحدی سال قبل را بشكند و از تراز ۲۰۰ هزار واحدی هم بالاتر رود؛ بطوریكه شاخص كل بازده نقدی و قیمتی بورس با ۴۴۸۰ واحد رشد تا رقم ۲۲۴ هزار و ۵۸۹ واحدی بالا رفت. همین طور شاخص كل هم وزن با ۱۲۴۶ واحد افزایش تا رقم ۴۵ هزار و ۸۸۷ واحدی پیش رفت.




منبع:

1398/02/16
14:53:02
5.0 / 5
4346
تگهای خبر: بازار مسكن , تورم , سرمایه گذاری , شهر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
پلات