مسئولیت جان كارگران در كارگاه با چه كسی است؟

مسئولیت جان كارگران در كارگاه با چه كسی است؟

به گزارش پلات برابر بررسی ها بیشتر از ۹۰ درصد حوادث ناشی از كار به علت خطای انسانی و سهل انگاری رخ می دهد و نزدیك به ۵۰ درصد حوادث منجر به فوت متعلق به بخش های معدن و ساختمان است.



به گزارش خبرنگار ایسنا، هر ساله در جهان ده ها میلیون كارگر قربانی حوادثی می شوند كه به كشته شدن یا از كار افتادگی عده خیلی از آنها منجر می شود. در آسیا سالانه از هر ۱۰۰ هزار كارگر حدود ۱۳ درصد گرفتار حادثه منجر به فوت می شوند كه این رقم در اروپا به ۳.۵ درصد می رسد.

كم توجهی به مقوله ایمنی و حفاظت كار افزایش حوادث، صدمه دیدگی ها و پرداختهای فراوان به افراد غرامت دیده را به دنبال دارد و هرگونه حادثه ناشی از كار ولو جزیی باعث درد و ناراحتی فرد حادثه دیده و اعضای خانواده او می شود. حوادث كار به هر صورت و درجه ای كه باشد برای كارگر، كارفرما و جامعه زیان های اقتصادی بسیاری در بردارد كه هزینه های درمانی، خسارت ناشی از توقف كار به علت حادثه و خسارات پرداختی در صورت از كارافتادگی همچون آنها به حساب می آید.

كارشناسان معتقدند حوادث ساختمانی و معدن بیشترین آمار تلفات نیروی كار را به خود اختصاص داده است؛ به نحوی كه حوادث بخش معدن در صدر است و بیشتر از ۵۰ درصد حوادث ناشی از كار هم در ساختمان ها اتفاق می افتد. به زعم آنها در وقوع ۸۵ درصد حوادث كار، عامل انسانی دخیل بوده و بخش اعظمی از حوادث به علت عدم نظارت در محیط كار و سهل انگاری رخ می دهد.

برابر اعلام معاونت روابط كار وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی سال قبل بیشتر از ۴۵۰ هزار فقره بازرسی درون كارگاهی از كارگاههای تولیدی مشمول قانون كار در سراسر كشور صورت گرفته است.

بر اساس آمارها در شش ماهه نخست امسال، ۸۹۸ نفر در اثر حوادث كار جان خویش را از دست دادند كه علت ۳۹.۴ درصد تلفات حوادث كار، سقوط از بلندی بوده است. در این مدت ۳۵۴ نفر به علت سقوط از بلندی، ۲۳۲ نفر به علت برخورد جسم سخت، ۱۴۰ نفر به علت برق گرفتگی، ۷۸ نفر به علت سوختگی، ۴۳ نفر به علت كمبود اكسیژن و ۵۱ نفر به سایر علل دیگر جان خویش را در حوادث كار از دست داده اند.

گزارش مركز آمار و و اطلاعات راهبردی وزارت كار از اداره كل بازرسی كار هم نشان می دهد، تعداد حوادث شغلی پارسال نسبت به سال ۱۳۹۶ با ۶ درصد كاهش و تعداد صدمه های شغلی ۶.۶ درصد كاهش روبه رو بوده است.



در سال ۱۳۹۷ تعداد صدمه های شغلی، ۹۹۹۶ نفر حادثه بوده كه ۹۷.۲ درصد مربوط به مردان و ۲.۸ درصد مربوط به زنان است. در سال ۱۳۹۶ تعداد حوادث شغلی ۱۰ هزار و ۵۱۳ مورد بوده كه در سال ۱۳۹۷ به ۹۸۸۶ حادثه شغلی كاهش یافته است.

در بررسی حوادث شغلی سال گذشته، ۱۲ عامل سقوط اشیا، آتش سوزی، مسمومیت ناشی از مواد شیمیایی، تماس با اجسام و سطوح داغ، انفجار، خفگی، سقوط كردن و لغزیدن، ریزش و ماندن زیر آوار، تماس با مواد شیمیایی خطرناك، گیر كردن داخل یا بین اشیا و ماشین، برخورد با اشیا و تجهیزات و جریان برق نقش داشته اند كه بیشترین آمار حادثه مربوط به سقوط كردن و لغزیدن با ۳۵۵۶ مورد، برخورد با اشیا و تجهیزات با ۲۰۷۰ مورد و گیر كردن داخل یا بین اشیا و ماشین با ۲۰۲۷ مورد بوده است.





علی مظفری ـ مدیركل بازرسی كار وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی در گفتگو با ایسنا، می گوید: بیشتر از ۹۰ درصد حوادث ناشی از كار به علت عدم برخورداری از آموزش های لازم و خطای انسانی رخ می دهد و متاسفانه باعث از دست رفتن سرمایه های مالی و انسانی بسیاری می شود.

او با اشاره به اینكه ۹۸ درصد حوادث كار منجر به فوت قابل پیشگیری است، می افزاید: كارگاه های ساختمانی جزو كارگاه های پرخطر حوادث كار در كشور به شمار می روند و ۵۰ درصد حوادث رخ داده در كارگاه های ساختمانی در اثر سقوط از ارتفاع است.

مدیركل بازرسی كار وزارت كار رعایت دستورالعمل های ایمنی توسط كارگران را ضروری خوانده و می گوید: تبعیت از مقررات ایمنی و دستورات مسئول ایمنی در كارگاه ضروریست و كارفرما در این حوزه تكلیف نظارتی دارد و چنانچه این مورد از جانب كارگران مورد توجه قرار نگیرد باید تذكر داده شود و در صورت تكرار مراتب از راه طرح در كمیته انضباطی كارگاه و بر مبنای مقررات در مورد وی تصمیم گیری شود.

مظفری نظارت بر اجرای قانون كار در كارگاه ها برای دفاع از حقوق جامعه كارگری و كنترل حوادث ناشی از كار را بر عهده بازرسان كار دانسته و از كارفرمایان خواسته تا در مورد ورود دستگاه های ناایمن و غیراستاندارد به داخل كارگاه نهایت دقت را داشته باشند.

در ماده ۸۷ قانون كار سلامت كارگاهها پیش از راه اندازی مورد تاكید قرار گرفته است به نحوی كه اشخاص حقیقی و حقوقی كه بخواهند كارگاه جدیدی راه اندازی كنند یا كارگاههای موجود را توسعه دهند مكلفند در همان ابتدای كار برنامه كار و نقشه های ساختمانی و طرح های مورد نظر را از لحاظ پیشبینی در امر حفاظت و بهداشت كار برای اظهار نظر و تائید به وزارت كار ارسال نمایند.





بر اساس آئین نامه كمیته حفاظت فنی و بهداشت كار، به منظور تامین مشاركت كارگران و كارفرمایان و نظارت بر حسن اجرای مقررات حفاظت فنی و بهداشت كار، صیانت نیروی انسانی و منابع مادی كشور در كارگاه های مشمول و همینطور پیشیگیری از حوادث و بیماری های ناشی از كار، حفظ و ارتقاء سلامتی كارگران و سالم سازی محیط های كار، تشكیل كمیته های حفاظت فنی و بهداشت كار با رعایت ضوابط و مقررات مندرج در این آئین نامه در كارگاه های كشور الزامی است.

به گزارش پلات به نقل از ایسنا، به باعث ماده ۹۵ قانون كار، مسئولیت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت كار بر عهده كارفرما یا مسئولین واحد است و باید برای حفاظت فنی و بهداشت كار، وسایل و امكانات لازم را در اختیار كارگر قرار بدهند؛ در صورتیكه بر اثر عدم رعایت مقررات مذكور از جانب كارفرما یا مسئولین واحد حادثه ای رخ دهد، شخص كارفرما از نظر كیفری و حقوقی مسئول خواهد بود؛ همینطور بر مبنای ماده ۱۰۵ قانون كار، هرگاه در حین بازرسی، به تشخیص بازرس كار یا كارشناس بهداشت حرفه ای احتمال وقوع حادثه و یا بروز خطر در كارگاه داده شود، بازرس كار یا كارشناس بهداشت حرفه ای مكلف هستند مراتب را فوراً و كتباً به كارفرما یا نماینده او و رئیس مستقیم خود اطلاع دهند.

وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی در جهت كاهش حوادث ناشی از كار و به منظور صیانت از نیروی انسانی و منابع مالی كشور، ارتقای شرایط ایمنی كار، نظارت و بازرسی های مؤثر و مستمر و استاندارد سازی محیط كار را در دستور كار قرار داده و درصدد است با گسترش فرهنگ ایمنی و توجه به مقوله آموزش، از بروز حوادث حین كار و ناشی از كار پیشگیری و كارگر و كارفرما را به رعایت قوانین و مقررات موجود ملزم كند.




1398/09/24
11:57:27
5.0 / 5
4302
تگهای خبر: آموزش , استاندارد , تولید , جامعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
پلات