شروع اجرای کنوانسیون بازیافت ایمن کشتی ها از ۵ تیر
پلات: معاون نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان بین المللی دریانوردی از شروع اجرای کنوانسیون بین المللی هنگ کنگ برای بازیافت ایمن کشتی ها از 5 تیر، 1404 آگاهی داد.
به گزارش پلات به نقل از مهر، پوریا کولیوند نماینده ثابت سازمان بنادر و دریانوردی و معاون نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان بین المللی دریانوردی، اظهار داشت: با تصمیم سازمان بین المللی دریانوردی (IMO )، کنوانسیون هنگ کنگ برای بازیافت ایمن کشتی ها از ۲۶ ژوئن ۲۰۲۵ مصادف با ۵ تیر ۱۴۰۴، لازم الاجرا شد و این اقدام، نویدبخش شروع دورانی نوین در بازیافت کشتی ها با هدف پیشرفت ایمنی و حفاظت محیط زیست جهانی محسوب می شود.
وی اضافه کرد: کنوانسیون بین المللی هنگ کنگ برای بازیافت ایمن و سازگار با محیط زیست کشتی ها (Hong Kong Convention) که با هدف تنظیم ضوابط جهانی برای بازیافت اصولی کشتی ها تدوین شده است از ۲۶ ژوئن ۲۰۲۵ مصادف با ۵ تیرماه ۱۴۰۴ لازم الاجرا است.
وی اضافه کرد: سازمان بین المللی دریانوردی (IMO) بالاتر از ۲ دهه است که در امتداد ایجاد مقررات جهانی برای بازیافت ایمن کشتی ها فعالیت می کند و نخستین دستورالعمل های مرتبط در سال ۲۰۰۳ به تصویب رسید و با تدوین و تصویب کنوانسیون هنگ کنگ در سال ۲۰۰۹، چارچوب جامعی برای پیشرفت استانداردهای ایمنی، زیست محیطی و حقوق کار تدوین شد.
به گفته نماینده ثابت سازمان بنادر و دریانوردی و معاون نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان بین المللی دریانوردی، برمبنای مفاد این کنوانسیون، تمامی کشتی هایی که به آخر عمر عملیاتی خود می رسند، موظف به ثبت «فهرست مواد خطرناک» ویژه خود هستند که این لیست در مراحل مختلف بازرسی و تأیید می شود و پیش نیاز اجرای پروسه بازیافت محسوب می شود.
کولیوند اضافه کرد: همین طور مراکز بازیافت کشتی باید مجاز بوده و برای هر کشتی، «برنامه بازیافت اختصاصی» تدوین کنند که تمامی جزییات بازیافت و نحوه مدیریت ایمن مواد خطرناک را شامل می شود.
نماینده ثابت سازمان بنادر و دریانوردی نزد سازمان بین المللی دریانوردی اشاره کرد: کنوانسیون هنگ کنگ مسئولیت هایی مشخص برای تمامی طرف های درگیر همچون مالکان کشتی، سازندگان، کشورهای صاحب پرچم، بنادر و دولت های میزبان مراکز بازیافت، تعریف کرده است تا بازیافت کشتی ها در چارچوبی ایمن، بهداشتی و مطابق با استانداردهای زیست محیطی، انجام گیرد.
وی اشاره کرد: سازمان بین المللی دریانوردی (IMO) در امتداد اجرای مؤثر این کنوانسیون، تمامی دستورالعمل های فنی مرتبط همچون در حوزه صدور گواهینامه ها، بازرسی ها، تدوین لیست مواد خطرناک و برنامه بازیافت کشتی ها را تصویب و منتشر نموده است و از مهم ترین این دستورالعمل ها می توان به دستورالعمل تهیه برنامه بازیافت کشتی (۲۰۱۱)، دستورالعمل بازیافت ایمن و سازگار با محیط زیست (۲۰۱۲)، دستورالعمل اعطای مجوز برای مراکز بازیافت (۲۰۱۲)، دستورالعمل بازرسی و گواهی دهی کشتی ها (۲۰۱۲)، دستورالعمل تهیه لیست مواد خطرناک (۲۰۲۳) و راهنمای موقتی برای اجرای هماهنگ کنوانسیون های هنگ کنگ و بازل (۲۰۲۴) اشاره نمود.
کولیوند اظهار کرد: تاریخ اجرای این کنوانسیون در ژوئن ۲۰۲۳ و هم زمان با پیوستن کشورهای بنگلادش و لیبریا به آن و تحقق تمام معیارهای ضروری جهت اجرا، بطور رسمی تعیین شده است.
حدود ۹۰ درصد بازیافت کشتی ها در جهان در ۵ کشور بنگلادش، چین، هند، پاکستان و ترکیه به انجام می رسد که از این میان، سه کشور بنگلادش، هند و ترکیه به کنوانسیون پیوسته اند. در همین جهت، پروژه مشترک IMO و دولت نروژ موسوم به SENSREC از سال ۲۰۱۵ در بنگلادش شروع شد و نقش برجسته ی در بهبود وضعیت زیست محیطی، ایمنی کاری، آموزش نیروی انسانی و پیشرفت زیرساخت های حقوقی و فنی برای الحاق بنگلادش به این کنوانسیون، ایفا کرده است.
معاون نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان بین المللی دریانوردی اظهار داشت: باتوجه به تأثیرات گسترده این کنوانسیون بر ایمنی محیط زیست، پیشرفت شرایط کاری، صرفه جویی در انرژی و پیش گیری از آلودگی جهانی، اجرای آن نقطه عطفی در راه توسعه پایدار صنایع دریایی شمرده می شود و شرکت های کشتیرانی، مدیران صنایع بندری، نهادهای دولتی و اپراتورهای بازیافت کشتی ها باید از حالا برای همسویی با الزامات این کنوانسیون برنامه ریزی و اقدام نمایند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب