ركوردزنی جالب در بازگشایی یك جاده

محور شهداد-نهبندان ۲۳ماه مسدود است

محور شهداد-نهبندان ۲۳ماه مسدود است

پلات: جاده شهداد به نهبندان که از میان تنها اثر طبیعی ثبت جهانی ایران می گذرد، 23 ماه پس از سیلاب همچنان مسدود است و اقدامی برای بازگشایی آن انجام نشده است.


دریافت 29 MB خبرگزاری مهر، گروه استانها - اسمامحمودی: فروردین سال ۹۸ بود که بارندگی بی سابقه در شمال استان کرمان سیلی عظیم را در کویر لوت ایجاد کرد، این سیل دریاچه ای بزرگ در میانه کلوت های شهداد که تنها اثر طبیعی ثبت جهانی ایران در یونسکو است، ایجاد کرد و ۳۵ کیلومتر از تنها راه کویر لوت که جنوبی ترین منطقه مسکونی کویر در استان کرمان به نام شهداد را به شمالی ترین شهر لوت یعنی نهبندان در خراسان جنوبی متصل می کند در برگرفت و این جاده را مسدود کرد. اما از آن زمان تا حالا این جاده اصلی و راهبردی کماکان بسته مانده و هیچ اقدامی برای بازگشایی جاده شهداد - نهبندان انجام نشده است.
خبرگزاری مهر نیز در گزارش های گوناگون این مشکل را پیگیری کرده که می توان به این مطالب اشاره نمود «هشت ماه بعد از سیلاب همچنان جاده شهداد - نهبندان بسته است»، «جاده کویری که ۱۳ ماه زیر آب است / رفت وآمد سیل روی محور شهداد-نهبندان» طی این مدت نمایندگان مجلس در حوزه کرمان و راور نیز چندین بار به وزیر مربوطه تذکر داده اند اما نتیجه این تذکرات و جلساتی که تا حالا برگزار شده هیچ بوده و مسافران این جاده که برای رسیدن به مرزهای کشورهای آسیای میانه و افغانستان از آن استفاده می کردند باید با طی مسافتی طولانی به مقصد برسند. طی این مدت نمایندگان مجلس در حوزه کرمان و راور نیز چندین بار به وزیر مربوطه تذکر داده اند اما نتیجه این تذکرات و جلساتی که تا حالا برگزار شده هیچ بوده است با اهمیت ترین دلیلی که مسئولان برای عدم بازگشایی این محور مطرح می کنند جمع شدن آب در این منطقه و باتلاقی شدن کویر است. حالا این محور که روزگاری برای عبور و مرور کالاهای ترانزیتی از بندر چابهار و شهید رجایی به سرخس و گذرگاه های مرزی خراسان جنوبی با افغانستان استفاده می شد به یک مکان تفریحی برای مردم کرمان تبدیل گشته است! خروجی جلسات مسئولان استانی و وزارت خانه مربوطه نیز چیزی جز انتظار برای فروکش کردن آب موجود در این دریاچه نیست. گردشگری در اثر ثبت جهانی متوقف شده است حالا بعد از گذشت ماه ها آب دریاچه تا حدود زیادی فروکش کرده و محور شهداد نهبندان بجای جاده به قدمگاه گردشگران تبدیل گشته است.
شهداد - نهبندان حالا رکورد جاده ای مسدود شده بر اثر سیلاب را شکسته است و ۲۳ ماه است که مردم شهداد و نهبندان و زابل انتظار می کشند که مسئولان چه زمانی می خواهند برای حل این مشکل کاری انجام دهند. این بخش از کویر شهداد در میانه کلوت های زیبای لوت قرار گرفته و از گودترین بخش های کویر است و در صورت بروز سیلاب در ارتفاعات کرمان و سیرچ آب به این منطقه سرازیر می شود آنچه که مشخص است در زمان ساخت این جاده مطالعات لازم درباب جانمایی مسیر انجام نشده و در صورتی که چاره مناسب اندیشیده نشود پس از بروز سیلاب مجدد این منطقه زیر سیل خواهد رفت. تغییر مسیر جاده و ایجاد سیل بند از راهکارهای مطرح است اما ثبت جهانی کویر مانعی بزرگ در راه هر گونه کار عمرانی در منطقه است تغییر مسیر جاده و ایجاد سیل بند از راهکارهای مطرح است اما ثبت جهانی کویر مانعی بزرگ در راه هر گونه کار عمرانی در منطقه است. رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در گزارش پلات به نقل از مهر می گوید: درباب لزوم بازگشایی فوری مسیر باتوجه به مطالبات مردمی به وزارت خانه مربوطه تذکر داده ام و به صورت مکرر این مشکل را پیگیری کرده ام اما مسئولان فنی می گویند که جمع شدن آب در این منطقه سبب باتلاقی شدن کویر شده و انجام هر گونه عملیات را مشکل کرده است. مردم می خواهند بدانند در این ۲۳ ماه چه انجام شده است محمدرضا پورابراهیمی می افزاید: الان یک راه اضطراری که دریاچه را دور می زند راه اندازی شده و عبور مرور اضطراری در جاده انجام می شود. وی بیان کرد: زمان زیادی از زمان این حادثه گذشته است و اشتغال و ارتزاق خیلی از مردم روستاها و شهرهای مسیر این جاده با مشکل روبه رو شده و انتظار این بود طی این مدت طولانی مسئولان اقدامات لازم را برای حل مشکل انجام می دادند که متأسفانه اقدامی انجام نشده است. سوال این است چرا از ابتدا طرح های مطالعاتی به درستی در این جاده انجام نشده و مسئولان باید دراین زمینه جوابگو باشند پور ابراهیمی افزود: نمی توان منتظر بود که پس از فروکش کردن آب همین جاده مجدد مرمت شود چون دو نکته دارد اول اینکه معین نیست آب چه زمانی فروکش می کند و دوم اینکه این جاده در آینده مجدد شاهد بروز سیل خواهد بود. نماینده مردم کرمان و راور اظهار داشت: سوال این است چرا از ابتدا طرح های مطالعاتی به درستی در این جاده انجام نشده و مسئولان باید دراین زمینه جوابگو باشند. هم اکنون هم می خواهیم مسئولان کنونی اقدامات و مطالعات علمی روی جاده انجام دهند تا با رعایت نکات میراث فرهنگی که منجر به مشکل برای پرونده یونسکو نشود مسیر را به شکلی بازگشایی نماییم که مشکل سیل سال ۹۸ ایجاد نشود. وی اظهار داشت: باتوجه به حجم خسارت ها این پروژه باید در ذیل پروژه های ملی تعریف و وزارتخانه در زمان کوتاهی به مشکل رسیدگی کند. جاده نهبندان در اسرع وقت بازگشایی شود استاندار کرمان نیز در گزارش پلات به نقل از مهر اصرار کرد از وزارتخانه راه و شهرسازی می خواهیم در اسرع وقت کار بازگشایی جاده شهداد - نهبندان را به صورت اصولی انجام دهد.
علی زینی وند اضافه کرد: این طرح باید مطابق با مطالعات جدی، دقیق و علمی صورت گیرد تا در آینده شاهد هدر رفت اعتبارات نباشیم. وی اظهار داشت: مردم منطقه و استان های مجاور مطالبه جدی درباب بازگشایی جاده شهداد - نهبندان دارند و باتوجه به قرار گرفتن یک اثر ثبت جهانی اهمیت کار چند برابر می شود. وی بیان کرد: به هر صورت جاده ۱۸ سال قبل راه اندازی شده و در آن زمان برخی ملاحظات پیش بینی نشده بود. استاندار کرمان به مردم اطمینان داد که پیگیری های جدی در سطوح مختلف برای بازگشایی این محور در حال انجام می باشد و تا حصول نتیجه پیگیری ها ادامه خواهد یافت. هزاران شغل از بین رفت محمد شهدادی یکی از ساکنان روستای شفیع آباد است که به خبرنگار مهر می گوید: خیلی از مردم پس از ثبت جهانی کویر مبادرت به سرمایه گذاری گسترده در اطراف جاده کرده اند. چگونه می توان درک کرد که سیل یک جاده را ۲۳ ماه مسدود کنند و مسئولان بجای اینکه کاری کنند در انتظار فروکش کردن آب باشند وی اظهار داشت: راه اندازی کمپ های کویری و اقامتگاه های بومگردی و واحدهای تجاری، گردشگری، اقامتی و رفاهی قسمتی از سرمایه گذاری مردم است و هزاران نفر نیز در این مکان ها کار می کردند که پس از بسته شدن جاده شغل بیشتر این افراد تحت تأثیر قرار گرفته است. وی بیان کرد: این محور شهداد را از بن بست خارج کرده بود و مردم از خراسان جنوبی و خراسان رضوی و زابل به تجارت و رفت آمد می پرداختند که عملاً نزدیک به ۲ سال است همه چیز تحت تأثیر قرار گرفته است. مسئولان در انتظار معجزه هستند احمد باقری از شهروندان سیرچ نیز به خبرنگار مهر می گوید: چگونه می توان درک کرد که سیل یک جاده را ۲۳ ماه مسدود کنند و مسئولان بجای اینکه کاری کنند در انتظار فروکش کردن آب باشند و هر بار هم جلسه می گذارند و یا از جاده بازدید می کنند طلبکار یکدیگر هستند و یا توجه می کنند.
وی اظهار داشت: وزارت راه و شهرسازی باید در این خصوص به مردم منطقه و استان کرمان و خراسان جنوبی پاسخگو باشد که طی این مدت چه کرده است آیا حداقل کار مطالعات بازسازی جاده انجام شده یا اینکه همه چیز فراموش شده و منتظرند تا طبیعت کاری کند. وی اظهار داشت: اقتصاد این منطقه برپایه گردشگریست و وقتی جاده خراب باشد یعنی اینکه گردشگری وجود ندارد! ضمن اشاره به اینکه فیلم گزارش دریافتی است، باید منتظر بود و دید مسئولان چه برنامه ای برای اتمام این رکوردزنی در بازگشایی یک جاده سیلابی به مردم ارائه خواهند کرد.


منبع:

1399/11/23
12:55:30
0.0 / 5
1318
تگهای خبر: اقامت , بازسازی , پروژه , خانه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴
پلات