اثرگذاری ناچیز تغییر نرخ بنزین بر بازار مسكن
به گزارش پلات یك كارشناس با بیان این كه فاكتورهای ماهانه در بازار مسكن قابل اتكا نیست، اظهار داشت: بسیاری افراد تصور می كنند به میزان افزایش نرخ بنزین، قیمت سایر كالاها همچون مسكن نیز باید رشد كند؛ در صورتیكه بنزین سهم مشخصی از سبد خانوار دارد و شوك افزایش نرخ سوخت بر بازارها فقط یك دفعه رخ می دهد.
مهدی سلطان محمدی در گفت و گو با ایسنا اظهار نمود: با تغییر نرخ بنزین، فرضیه ای به جامعه القا شد كه گویی قیمت همه ی كالاها به همان میزان بالا می رود و شاهد تورم غیر قابل كنترل خواهیم بود. متاسفانه بعضی اقتصاددانان هم این مساله را مطرح نمودند در صورتیكه فرضیه ی درستی نبود.
وی ادامه داد: بنزین سهم مشخصی از سبد خانوار را شامل می شود و به لحاظ منطقی می توان پیش بینی نمود كه اثر افزایش قیمت بر همه ی بازارها همچون بازار مسكن ناچیز باشد و همین اتفاق هم افتاد. افزایش قیمت بنزین به ۳۰۰۰ تومان تاثیر ۲ تا ۳ درصد در در شاخص تورم ایجاد كرد كه برای یك دفعه اتفاق می افتد و محو می شود.
این كارشناس بازار مسكن با بیان این كه خیلی از مالكان از رونق به وجود آمده در آذرماه بهره برده و واحدهای خودرا به فروش رساندند اظهار داشت: ادراك و برداشت قسمتی از جامعه این بود كه ما با یك تورم افسارگسیخته بعد از تغییر قیمت سوخت مواجه می شویم و این موجب شد كه خریداران به صرافت بیافتند كه پیش از گران شدن، خرید خودرا انجام دهند. بعضی فروشندگان هم كه فكر می كردند بازار به سمت ركود می رود از این رونق استفاده كردند و واحد خودرا فروختند. این موجب شد كه حجم معاملات بالا برود و قیمت ها مقداری اندكی افزایش یابد اما به نظر من این شرایط پایدار نخواهد بود و این طور نیست كه باردیگر شاهد رشد غیرقابل كنترل قیمت ها باشیم.
سلطان محمدی اشاره كرد: چشم انداز بازار مسكن به لحاظ قیمت های اسمی، قوی نیست؛ مگر این كه تورم را لحاظ نماییم. ما در تحلیل ها بحث تورم را خارج می نماییم و قیمت های حقیقی را در نظر می گیریم.
رشد قیمت در منطقه ۱ ناشی تغییر تركیب بازار بود
وی درباره افزایش ۳۴ درصدی ماهیانه قیمت مسكن در منطقه یك تهران اظهار داشت: اولا تعداد معاملاتی كه در منطقه یك انجام می شود خیلی بالا نیست، پس مقایسه قیمت در دو ماه مختلف نمی تواند ملاك باشد. از طرف دیگر تغییر تركیب واحدهای فروش رفته باید مدنظر قرار گیرد. مشكل آماری كه مراكز ارائه می دهند این است كه اثر تغییر قیمت را در نظر نمی گیرد و میانگین را ملاك قرار می دهند. حال آن كه در یك ماه ممكنست واحدهای ضعیف تر فروش رود و در ماه بعد واحدهای مرغوب تر فروخته شود. این به معنای افزایش قیمت نیست بلكه ناشی از تغییر سبد قیمت های بازار بوده است.
این كارشناس بازار مسكن افزود: در بیشتر كشورهای جهان اثر كیفیت را در تغییر شاخص قیمت لحاظ می كنند و در تحلیل خود، واحد فروش رفته را به واحد استاندارد تبدیل می كنند. بدین صورت كه برمبنای امكاناتی كه واحدها دارند قیمت را تعدیل می كنند. ولی در فاكتورهای ایران قیمت میانگین لحاظ می شود و بنا بر این ممكنست در فاكتورهای ماهیانه نویزهایی را شاهد باشیم. تفاوت قیمت واحدها در منطقه یك تهران خیلی بالاست و از قضا فروشندگانی كه در بازار مسكن منطقه یك فعالیت می نمایند فروشندگان تحلیل گری هستند. خیلی از این افراد برداشتشان این بود كه در این شرایط باید بفروشند و با عنایت به این كه واحدهای مرغوب به فروش رفت در شاخص كلی قیمت تاثیر گذاشت.
بگفته سلطان محمدی، در بازار مسكن قضاوت روی فاكتورهای ماهیانه چندان قابل اتكا نیست و فاكتورهای سه ماهه خروجی بهتری ارائه می دهد.
به گزارش پلات به نقل از ایسنا، آذرماه ۱۳۹۸ میانگین قیمت مسكن شهر تهران به ۱۳ میلیون و ۴۷۴ هزار تومان در هر متر مربع رسید كه نسبت به ماه آبان ۶.۸ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳۹.۹ درصد افزایش پیدا كرد. این نخستین رشد قابل توجه ماهانه از اردیبهشت ماه امسال تا كنون بوده است. برمبنای اعلام دفتر مسكن هم چنین در آذرماه ۱۳۹۸ تعداد ۹۶۶۴ قرارداد خرید و فروش مسكن در تهران به امضا رسیده كه نسبت به ماه قبل ۱۳۷ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳۹ درصد افزایش نشان میدهد.
منبع: پلات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب