در یك برنامه تلویزوینی مطرح شد؛

چوب بانک مرکزی لای چرخ نهضت ملی مسکن!

چوب بانک مرکزی لای چرخ نهضت ملی مسکن!

به گزارش پلات، یک کارشناس حوزه مسکن اظهار داشت: طبق تکلیفی که قانون جهش و تولید بر عهده ی بانک مسکن قرارداده، این بانک باید ۶۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت می کرد که این کار صورت نگرفته است.



به گزارش پلات به نقل از مهر فرشید ایلیاتی، کارشناس مسکن در برنامه این هفته تلویزیونی پایش با عنوان «چرایی اجرای کند نهضت ملی مسکن» اظهار داشت: طبق تکلیفی که قانون جهش و تولید بر عهده ی بانک مسکن قرار داده، این بانک باید ۶۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت می کرد اما آنچه محقق شده ۱۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بوده و بقیه ی بانکها عملاً عملکردی نداشتن، مجموعاً باید ۳۶۰ هزار میلیارد تومان در قسمت مسکن تسهیلات داده می شد و تنها با محوریت بانک مسکن مبلغ یاد شده تسهیلات داده شده است. ایراد مطرح شده توسط بانکها در این خصوص عدم معرفی پرونده ها است که باید دلیل این مسئله بررسی شود.
وی در مورد آمار عرضه ی تسهیلات بخش مسکن هم بیان نمود: مجموع تسهیلاتی که باید به بخش مسکن پرداخت می شد ۳۶۰ هزار میلیارد تومان بوده، یعنی این مورد مطابق قانون جهش تولید تکلیف بانکها بوده اما در حقیقت عددی که پرداخت شده زیر ۷ درصد است.
این کارشناس در ادامه بیان نمود: طبق سامانه ی وزارت راه و شهر سازی به جز بانک مسکن، حدود ۱۰۰ هزار نفر به بانکهای دولتی و غیر دولتی معرفی و از این تعداد فقط ۲ هزار نفر منجر به عقد قرار داد شده اند! یعنی ۹۸ هزار نفر حائز شرایط عنوان شده و آنها کسانی بودند که اساسا بحث تضامین و توان مالی را به علت خود مالکی داشته اند.
ایلیاتی در ادامه اظهار داشت: بعنوان مثال، در بانک ملی ۲۰ هزار نفر معرفی و تنها ۶۹ نفر موفق به دریافت وام مسکن شده اند، بانک تجارت ۷۷۵۸ نفر معرفی و ۱۵۰ نفر وام گرفته اند، این ارقام از آن حکایت می کند که بانک مرکزی به درستی به وظیفه اش عمل نمی نماید. باید به مردم گفت بن بستی وجود ندارد، متأسفانه منابع طبیعی در کشور حبس شده و بهره وری درستی از آنها نمی گردد، از یک درصد از منابع طبیعی کشور برای مسکن شهری استفاده می شود، اگر بتوانیم مشکل زمین را حل نماییم حدود ۵۰ درصد از مسائل در ارتباط با مسکن حل می شود.
طرح نهضت ملی مسکن هنوز به مرحله ی تسهیلات ورود نکرده است
مهدی سحابی، معاون اداره کل اعتبارات بانک مرکزی، در گفت و گوی تلفنی با این برنامه اظهار نمود: باید به صورت شفاف بیان کرد که طرح نهضت ملی مسکن هنوز به معنای واقعی به مرحله ی تسهیلات ورود نکرده، نخستین عامل تسهیلات مشارکت برای پرداخت، آورده ی متقاضیان است، طبق اعلام دوستان در وزارت راه و شهر سازی نهایتا ۳۳۳ هزار نفر آورده ی تسهیلات با میانگین زیر ۳۰ میلیون تومان داشتند، تعهد شبکه بانکی یا دولت در مورد این طرح، صرفا در ارتباط با متقاضیان واقعی است.
این مقام مسئول همینطور متذکر شد: اشتباهی که دوستان در مورد قانون نهضت مسکن یا طرح نهضت ملی دارند باید رفع گردد در واقع برخلاف تصورات باید توجه گردد این طرح صرفا تسهیلات مسکن شهری نیست، این قانون ۴ بخش دارد که شامل تسهیلات مسکن شهری، روستایی، ودیعه مسکن و تسهیلات نوسازی بابت حوادث غیر مترقبه می شود، امروز هیچ تسهیلاتی نداریم که ارتباط با قانون جهش نداشته باشد.
وی اضافه کرد: در مورد تسهیلات مسکن شهری که دوستان به آن اشاره کردند باز هم تاکید می کنم که هیچ تسهیلاتی بدون آورده ی مشتری امکان پرداخت ندارد، تا این لحظه بیشتر از ۶۳۰ هزار میلیارد قرار داد منعقد شده و ۲۱۹ هزار میلیارد در مسکن شهری تسهیلات پرداخت شده است همینطور در مورد مسکن روستایی ۶۶ هزار میلیارد، حوادث غیر مترقبه ۵۷ هزار میلیارد و ودیعه ی مسکن بیشتر از ۷۳ میلیارد تسهیلات پرداخت شده است.
معاون اداره کل اعتبارات بانک مرکزی همینطور بیان نمود: تمام منابع از راه سپرده های محل سپرده های مردم تأمین می شود یعنی هیچ تسهیلاتی که ارتباط با سپرده های مردم و منابع بانکی نداریم و این مسئله که منابع حوزه بحران با بحث تسهیلات عادی فرق دارد را رد می کنم، باید پذیرفت ۹۵ درصد اقتصاد کشور پولی است، از زمانی که قانون جهش تصویب گردید تمام تسهیلات مسکنی که پرداخت می شود در این غالب است و نمی توان آنرا از هم جدا کرد.
وی در مورد تسهیلات مسکن روستایی بیان نمود: افتخار این را دارم که بگویم از سال ۸۴ که تسهیلات روستایی آغاز به پرداخت گردید و از موفق ترین تسهیلاتی بود که در جمهوری اسلامی رخ داد، این تسهیلات هرساله بدون وجود مشکلی درحال پرداخت بود تا مصوبه ی شورای مسکن در آبان ماه سال قبل در خصوص افزایش سقف تسهیلات تا مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان شکل گرفت، به بانکهای عامل ابلاغ گردید بمحض دریافت تضمین نامه ی سازمان برنامه و بودجه تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی را دریافت نمایند و وقفه ای بوجود آمده و انتظاز مردم برای دریافت تضمین نامه را نمی توان از چشم بانکها دید چونکه از سال ۸۴ بانکها با تمام توان این مورد را پیش بردند.
سحابی در پاسخ به اظهارات کارشناس برنامه هم در خصوص عرضه ی آمار دریافت وام مسکن از بانکهای مختلف بیان نمود: بانک مرکزی به تمام وظایف خود عمل کرده، این بانک تسهیلاتی پرداخت نمی کند؛ زمانی که قانون جهش مسکن ابلاغ گردید سهمیه ها و دستورالعمل ها را تعیین، و اصلاحات مورد نیاز را ابلاغ نمود، در کنار آماری که عرضه کردید باید دید آیا افرادی که آمده اند آورده ای دارد؟ مگر بانک می تواند بدون آورده ی مشتری تسهیلاتی بدهد؟
تسهیلات حوزه بحران و عادی یکی نیست
مجتبی یوسفی، عضو کمیسیون عمران مجلس در نقد سخنان معاون اداره کل اعتبارات بانک مرکزی بیان نمود: آماری که در تاریخ ۱۰/‏۰۸/‏۱۴۰۱‬ از وزارت راه و شهرسازی دریافت کرده ام از تعداد ۵ میلیون نفری که برای نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده اند یک میلیون و بیست و هشت هزار نفر معرفی شده و پرونده هایشان به سیستم بانکی ارسال شده، که از بین این تعداد ۳۵۰ هزار نفر خود مالک هستند، خود مالک به این معناست که که یا به فردی زمین داده شده و یا زمینی دارد و می خواهیم به آن تسهیلاتی عرضه نماییم.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی همینطور در ادامه بیان نمود: این طرح یکی از موفق ترین طرح ها در سوابق کشورمان در حوزه ی مسکن بوده است، از تعداد ۳۵۰ هزار نفر تنها حدود ۴۸ هزار نفر موفق به دریافت تسهیلات از بانک شده اند؛ اگر تعداد خود مالکین و افرادی که پرونده شأن تکمیل است را کنار هم قرار دهیم رقمی حدود ۷۰۰ هزار نفر در نوبت هستند تا تشریفات معرفی به بانک و معرفی بانک عامل برایشان مشخص شود.
وی اضافه کرد: در قانون به صراحت به حوزه ی مسکن اشاره شده، یعنی ساخت مسکن می باشد، یعنی اگر شخصی برای یک مسکن تجاری وساخت یک مال وام می گیرد، این مورد ساخت محسوب نمی گردد، که این اتفاق افتاده و تسهیلات خوبی هم به این افراد گرفته اند و یک مجتمع تجاری ساخته شده است، شما این شاخه را هم درحوزه ی تسهیلات مسکن آورده اید، اگر این شاخه حذف شود و خالص را در نظر بگیریم ذکر شده حتی کمتر از ۷ درصد می شود.
یوسفی، در ادامه باز هم به سخنان این مقام مسئول واکنش نشان داد و اظهار داشت: همینطور شما می گوئید حوزه ی بحران اما باید آمار را به صورت دقیق و شفاف به مردم بدهید، باید گفت حوزه ی بحران منابع متفاوتی دارد و اصلاً ربطی به مبحث تسهیلات ندارد! اگر همه ی این موارد را آنطور که شما گفتید در نظر بگیریم با هم به سهم ۲۰ درصدی از حوزه ی تسهیلات سالانه نمی رسیم.
وی در مورد ادعاهای مهدی صحابی در ارتباط با واحد بودن منابع در حوزه ی بحران و تسهیلات بیان نمود: موضوعی که باید به آن بپردازیم گفتن حرف شفاف در محضر مردم و کارشناسان است، بحث اینست که اگر گفته می شود تسهیلات مسکن در حوزه ی پیشران و نیاز مردم (که حداقل ۴۵ درصد سبد خانوار به مسکن اختصاص یافته) داده می شود؛ نخستین شخصی که عنوان نمود دادن تسهیلات در این عرصه تورم زا است آقای آخوندی بود.
نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی در عین حال اظهار نمود: همینطور با اعداد و ارقام هم میتوان ثابت کرد، باید دید زمانی که خط اعتباری ۵۰ هزار میلیارد تومانی برای پشتیبانی از مسکن مهر با هزینه ی متری ۴۰۰ هزار تومان عنوان شد، رشد پایه ی پولی بیشتر از هم اکنون بوده؟ حدود ۹ سال تسهیلاتی داده نمی شد و باید در این زمان پایه ی پولی کاهش پیدا می کرد در حالیکه به نقل از کارشناسان حوزه ی اقتصادی حدود ۴ هزار هزار میلیارد تومان پایه ی پولی به نقدینگی رسیده و این یعنی باید خیلی شفاف این صحبت ها گفته شود نه با اعداد بازی کرد!
یوسفی اظهار داشت: در حوزه ی مسکن بیشتر از ۲ راه وجود ندارد، یکی راه دراز مدت است که در ارتباط با حوزه ی ساخت می شود و این حوزه شامل ۲ بخش بانک زمین و بانک یا همان تأمین منابع مالی است، بخش دیگر یا حوزه ی کوتاه مدت شامل خروج بازار مسکن از سودا گریست که تجربه موفق دنیاست؛ باید دقت کرد ما نمی خواهیم از انبوه ساز یا فعال حوزه ی مسکن جریمه ای بگیریم و منظور جریمه ی سوداگر بخش مسکن می باشد که قانون آن هم وجود دارد.


منبع:

1401/08/13
13:41:59
5.0 / 5
475
تگهای خبر: بازار مسكن , تورم , تولید , ثبت نام
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
پلات