رشد بی سروصدای اجاره خانه در تهران

رشد بی سروصدای اجاره خانه در تهران

پلات: واسطه های ملكی از افزایش ۱۰ تا ۴۰ درصدی نرخ های پیشنهادی اجاره در اردیبهشت ماه خبر می دهند؛ گزارش های میدانی هم گویای آن می باشد كه عدم تناسب نرخ اجاره با درآمد مستاجرها، این اقشار را اجبارا به اولویت های بعدی سوق داده است.


به گزارش پلات به نقل از ایسنا، با نزدیك شدن به فصل جابه جایی، قیمت های پیشنهادی در بازار اجاره روند صعودی به خود گرفته است. اگرچه كارشناسان می گویند توان مالی مستأجران، پارامتر مهم تری نسبت به قیمت مسكن برای تعیین میانگین نرخ اجاره بها شمرده می شود، گزارش ها از رشد نرخ اجاره حكایت دارد. البته گفته می شود مالكانی كه آپارتمان های خودرا كه بالاتر از نرخ اجاره مناطق عرضه می كنند از شانس پایینی برای یافتن مستأجر برخوردار می باشند و امكان دارد فصل جابه جایی را از دست بدهند. برمبنای اظهارات دفاتر املاك به دنبال رشد ۱۰۰ درصدی قیمت مسكن، از عید به بعد موجران ۱۰ تا ۴۰ درصد اجاره ها را بالا برده اند. یكی از كارشناسان دفاتر املاك واقع در منطقه ۸ تهران می گوید: نرخ اجاره در هفته های اخیر افزایش یافته و این التهاب در واحدهای نوساز محسوس تر است.
نقل مكان مستأجران به خانه های كوچك تر و قدیمی تر
گزارش های میدانی نشان داده است به سبب بالا رفتن نرخ اجاره، شاهد نوعی تغییر رفتار در این بازار هستیم؛ نقل مكان اجاره نشین ها به خانه های متناسب با استطاعت مالی از فصل جابه جایی سال قبل كلید خورد و بنا بگفته واسطه های ملكی، این روند امسال شدت بیشتری به خود گرفته است. یك خانم جوان كه در منطقه ولنجك اجاره نشین است می گوید سال قبل ماهیانه سه میلیون تومان اجاره پرداخت می كردم ولی امسال صاحب خانه گفته باید ماهی هشت میلیون تومان پرداخت كنی، بنا بر این قصد دارم به منطقه ای كه توان پرداخت داشته باشم نقل مكان كنم. مشاوران املاك می گویند موضوعاتی از این دست را بطور روزانه شاهد هستند. حركت به سمت خانه های كوچك تر، قدیمی تر و محله های ضعیف تر، مهم ترین خاصیت بازار اجاره در هفته های اخیر است.
جهش اجاره در واحدهای لوكس
در هفته های اخیر التهاب اجاره بها در آپارتمان های لوكس، نوساز و بزرگ متراژ شمال شهر، بیشتر از دیگر مناطق دیده می شود. با این وجود به سبب عدم موفقیت خیلی از مالكان در فروش این واحدها پیش بینی می شود در فصل جابه جایی وارد بازار اجاره شوند و امكان دارد به تعادل قیمتی كمك كنند.
كوچ اجاره نشین ها به اطراف تهران
با این كه اجاره بها نسبت به قیمت مسكن از رشد كمتری برخوردار بوده، اما رقم های كنونی هم با توان مالی خیلی از مستأجران تناسب ندارد. از سال قبل گزارش هایی در خصوص مهاجرت اقشار اجاره نشین به شهرهای اطراف تهران شنیده می شد و پیش بینی كارشناسان این است امسال هم این روند ادامه پیدا كند. برمبنای آمار از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵ استان های البرز، گیلان و مازندران بیشترین مهاجر را از تهران داشته اند؛ برخی به قصد خرید و برخی دیگر به قصد اجاره. كرج، گرم دره، شهریار، ملارد، فردیس، اندیشه، پردیس، پرند و هشتگرد مقاصد اجاره نشین ها عنوان می شود.
مسكن استیجاری همچنان در حد حرف
در خیلی از كشورهای توسعه یافته، تولید و عرضه مسكن استیجاری دولتی بعنوان یك چاره برای كنترل بازار اجاره بها در دستور كار قرار دارد. در ایران باز از سال ۱۳۹۲ طرح مسكن استیجاری در چارچوب مسكن اجتماعی مطرح شده اما به سبب عدم اختصاص بودجه كافی، شكلی عملیاتی به خود نگرفت و می توان گفت بازار اجاره كماكان در اختیار بخش خصوصی قرار دارد. ساز و كار آن هم كاملاً سنتی و توسط مالكان مدیریت می شود.
در روزهای اخیر سیستم بانكی بسته ای را در دستور كار خود قرار داده كه طبق اعلام مدیرعامل بانك مسكن به هر دو طرف عرضه و تقاضا در این بسته توجه شده است. رحیمی اناركی درباره گروه های اجاره نشین بیان كرده: با عنایت به شرایط موجود و برای مدیریت اجاره بهای پرداختی از طرف مستأجران، برای نخستین بار بانك عامل بخش مسكن در این عرصه ورود پیدا و ابزارهای جدیدی تدوین كرد.
عوامل شش گانه اثرگذار بر نرخ اجاره بها
در شرایط طبیعی، قیمت مسكن مهم ترین عامل تعیین نرخ اجاره بها عنوان می شود. با این وجود بررسی ها نشان داده است عواملی همچون كاهش یا افزایش نرخ سود بانكی، مقایسه بازده سرمایه گذاری در بخش اجاره نسبت به فروش آپارتمان، نرخ تورم، نرخ بیكاری و توان خرید اقشار اجاره نشین در نوسانات بازار اجاره در ایران تأثیرگذار است. امسال با عنایت به كاهش نرخ سود بانكی، تمایل مالكان به دریافت رهن كاهش یافته و بیشتر ترجیح می دهند كه اجاره ماهیانه بیشتری دریافت نمایند. از طرف دیگر به سبب ایجاد تورم در كلیه سطوح اقتصادی، توان مستأجران برای پرداخت اجاره بها پایین آمده است. كارشناسان معتقدند منحنی رشد اجاره بها با قدرت پرداخت اجاره نشین ها رابطه ی مستقیم دارد.




منبع:

1398/02/25
12:40:47
5.0 / 5
4958
تگهای خبر: آپارتمان , تورم , تولید , جت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
پلات